Alkoholhaltiga drycker

Här på gården framställer vi högkvalitativa jästa alkoholhaltiga drycker, oftast mousserande.

Råvaran är råmusten från våra fantastiska svenska äpplen som vi hanterar och pressar hantverksmässigt här på gården.

Bredalens Gårdscider 2013 släpptes för försäljning till allmänheten i juli 2014, artikelnumret 8200402, den är nu slut.

Nu år 2015 har vi några små batcher av vår Bredalens Gårdscider 2014 som står i lager för eftermognad. Vi planerar att släppa dessa under våren 2015. Våra ciderprodukter är torra till halvtorra med en alkoholhalt på 6,5–8,5 % vol.

Vår äppelcider är gjord på 100 % råmust från våra utvalda svenska äpplen. Vi har inte svavlat musten, utan försökt styra jäsningen med en kontrollerad jäst och noggrann hygien och temperaturkontroll.

Vi anser att genom att göra cidern mousserande så höjer vi kvalitén. Därför jäser vi först i tank, därefter på flaskor som efter en tid ställs upp och ner, snurras lite i flera dagar med efterföljande halsfrysning och ibland en liten dosage (uppsötning), för att balansera fruktsyran. Cidern får eftermogna under kontrollerad temperatur. Smakerna breddas och blommar ut och dryckerna kommer att vara torra till halvtorra med generöst med mycket små bubblor som kommer under lång tid.

Detta är enligt den traditionella metoden eller ”champagnemetoden” som den också kallas.

Hela framställningen är småskalig och mycket tids- och arbetskrävande, men så blir det också en alldeles särskild produkt.

Förutom cider har vi också producerat några batcher mousserande äppelvin.

De är gjorda på i princip samma sätt som cidern med den skillnaden att vi ville upp lite i alkoholhalt för att få en annan karaktär på drycken.

Cidern ligger runt 6,5–8,5 % vol medan våra viner ligger runt 10 % vol.

Vi har två batcher från 2012, de är torra till halvtorra och börjar nu bli riktigt trevliga. Samt två från 2013 som faktiskt är halvsöta till söta och också kraftigt mousserande.

Det vore roligt och helt naturligt att kunna erbjuda besökare Bredalens Gårdscider och Bredalens Äppelbubbel här på gården, men som det nu är tillåter inte våra valda politiker detta.