Alkoholhaltiga drycker

Här på gården framställer vi högkvalitativa jästa alkoholhaltiga drycker, oftast mousserande.

Råvaran är råmusten från våra fantastiska svenska ekologiska äpplen som vi hanterar och pressar hantverksmässigt här på gården.
Bredalens Gårdscider 2013 släpptes för försäljning på Systembolaget  juli 2014, artikelnumret 8200402, den tog snabbt slut.
Vår äppelcider är gjord på 100 % råmust från våra egna ekologiska utvalda äpplen. Vi har inte svavlat musten, utan försökt styra jäsningen med en kontrollerad jäst och noggrann hygien och temperaturkontroll.
Vi anser att genom att göra cidern mousserande så höjer vi kvalitén. Därför jäser vi först i tank, därefter på flaskor som efter en tid ställs upp och ner, snurras lite i flera dagar med efterföljande halsfrysning.  Cidern får eftermogna under kontrollerad temperatur. Smakerna breddas och blommar ut och dryckerna kommer att vara torra till halvtorra med generöst med mycket små bubblor som kommer under lång tid.
Detta liknar den traditionella metoden eller ”champagnemetoden” som den också kallas.
Kanske lite rättare ”pet nat” , eftersom cidern inte är slutjäst när den tappas på flaska utan restsötman ger moussen som både konserverar och höjer smaken på cidern. Vi har cider som stått på flaska i 10 år och fortfarande inte har oxiderat och då helt utan tillsatt svavel.
Hela framställningen är småskalig och mycket tids- och arbetskrävande, men så blir det också en alldeles särskild premiumprodukt.
Cidern ligger runt 5,0- 7,5 % vol.
Senare åren har vi endast kunnat erbjuda cidern för konsumtion här på gården i vår restaurang Café Äpplet.
Äntligen, i juni 2025 kan vi erbjuda våra besökare att få kunna handla med sig hem några flaskor.