Mustning

Bredalens Gårdsmusteri är ett litet klassiskt musteri mitt på Ingarö. Vi satsar på högkvalitativ framställning av råmust från främst äpplen. Råmusten från äpplen är den absolut godaste anser vi.

Den är också utgångsprodukten för att framställa äppeljuice eller must som det också kallas. Samt grunden till att kunna göra riktigt bra fruktvin och cider.

Vi mustar era äpplen, för att ta tillvara på en fantastisk resurs som alltför ofta får ruttna bort i trädgårdarna vilket är ett bra sätt att ta tillvara på äpplena.

Vi tvättar, kontrollerar, krossar och pressar era egna äpplen till råmust.

Härifrån åker ni garanterat med  er egen råmust från era egna äpplen.

Musten går utmärkt att frysa in och förlorar då inget av smak eller kvalitet.

Den håller sig färsk en vecka till tio dagar i kylen och börjar i slutet av perioden att jäsa. Då blir den lite sprittigare och syrligare till sin karaktär och fortfarande finfin att dricka. Vill man däremot bevara den längre går det alldeles utmärkt att själv värma upp den i en kastrull till 72 grader och sen sätta på flaskor. Detta är att pastörisera och rätt gjort håller sig musten i rumstemperatur i minst ett år.

Vid pastörisering sker en reduktion vilket ger en ljusare must och smaken ändras också lite åt det kokta hållet. Dock är den egna pastöriserade äppelmusten vida överlägsen det mesta som finns ute i handeln.

Vi säljer förvaringskärl, både för råmust och för jäsning, samt den utrustning som behövs inklusive litteratur och jäst.

Prislista:

Mustning av äpplen 25kr/l

Plastdunk 5l 40kr

Bok om jäsning.

Jäsnings-kit (jäsningshink, hävert, vattenlås, sockermätare, jäst.)

Minsta äppelmängd 30-40kg vilket bör ge ca 15-20liter råmust. (beroende av äppelsort.)

Varmt välkomna att maila eller ringa så bokar vi en egen tid så ni inte behöver vänta.

Mustsäsongen för äpplen är från slutet av augusti till i slutet av november.